Developing and Designing Food for a Sustainable Future : A visit from Wageningen University, Netherlands

May 2nd, 2025 -Pavillon Paul Comtois

➡️ This event, organised by INAF's student committee in collaboration with INAF's Centre STELA, aims to create a space for exchanges between members of INAF and those of a delegation from Wageningen University (Netherlands) who will be visiting us on May 1st and 2nd, 2025.

The delegation from Wageningen University that will be visiting us includes 20 PhD students and three professors from the Laboratory of Physics and Physical Chemistry of Foods.

📆 The preliminary schedule is now available!

✅ The call for abstracts is now open*!

👉 You have until March 24th 2025 ( included ) to send us your proposal by completing the following form.

Proposals may address the following themes: 

  • Structure and techno-functionality of protein matrices and ingredients 
  • Health and safety aspects of food and ingredients 
  • Alternative fats and oils for food and feed applications 
  • Processing and applications of polysaccharides  
  • Nutrition and well-being 

>>More info

**We invite you to use posters or lectures that you have already given (INAF student conference or other), as you will have another target audience.

Colloque STELA 2024 - Incontournable lait

22 et 23 mai 2024 - Pavillon Maurice-Pollack (Grand Salon)

Nous sommes heureux de vous annoncer la prochaine édition du colloque STELA qui se tiendra le 22 et 23 mai 2024 au pavillon Maurice-Pollack (Grand Salon).

Cette édition se placera sous l'axe de l'avenir du lait, avec une relève étudiante spécialisée qui va dessiner le futur visage du domaine, en passant par la valorisation de nos connaissances en solutions et opportunités qui seront apportées.

Le colloque bisannuel STELA est un événement-phare du secteur laitier canadien et permet la présentation des travaux de recherche de pointe dans le secteur laitier aux acteurs du secteur laitier. Le colloque se veut ainsi un moment d’échanges privilégiés.

Nous vous invitons à retrouver toute l'information, programmation et inscription directement sur le site Web de l'évènement.

Inscriptions : 

  • Étudiant(e) : 155$
  • Membre INAF ou STELA : 540$
  • Participation générale : 540$

Les taxes ne sont pas comprises dans les prix indiqués au dessus.

Programmation :

Retrouvez-la sur le site Web !

En petit avant-goût, voici quelques moments qui seront tenus durant ces deux journées :

  • Visite infrastructure STELA : Laboratoire pilote du comtois
  • Visite INAF ( unité clinique, cuisine et plateforme)
  • En exclusivité pour les étudiants, un diner exclusif en présence d'industriels qui répondront à toutes vos questions
  • En exclusivité pour les industriels et chercheurs, un déjeuner exclusif où nous ouvrirons la discussion pour avancer des projets ciblés pour l'avenir du lait.
  • Un atelier Centre d'expertise fromagère du Québec
  • École d'été en technologie fromagère : 
    Une formation animée par Julien Charbeland le 18 et 19 juin 2024 qui vous permettra de comprendre la coagulation du lait, autant en théorie et pratique, que par le rôle des paramètres de fabrication dans un processus d’adaptation des procédés.
    Pour en savoir davantage, cliquez ici !

Étudiant.es, professionnel.les, chercheur.euses ne manquez pas cette opportunité de faire rayonner vos travaux et transférer les connaissances en sciences laitières - 6 prix récompenses pour les communications étudiantes : Date limite 10 février.

Zoom sur : L'Atelier "PÂTES FILÉES" organisé dans le cadre du Cheese Symposium 2021

=> Animé par notre chercheur membre Julien Chamberland (Cliquez sur l'image pour plus d'information)

Interesting events

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100% online edition of the most prestigious congress in the cheese field which involve scientific experts sharing their last research outcomes and technological innovations. An event by FIL-IDF Canada and STELA dairy science and technology research center of Université Laval.
A special dairy field event including researchers and graduated students prensentations, in the contexte of:

 

IDF International Cheese Science and Technology Symposium - June 7-11, 2021

4 h content, direct live or replay access, for each 5 scientific topics, with prestigious speakers and prime conferences. Numerous opportunities to connect directly with researchers, next generation of scientists, cheese experts and dairy industry reprentatives.

Forum Techno Novalait - 8 et 10 juin 2021         

The forum showcases resarch outcomes supported by Novalait. This special event promotes meetings between the food industry and researchers and also make you access young talented professionnals trained through dairy area research programs. 

* * *

=>  20 hours of content : scientific presentations - thematic interactive sessions - e-Posters sessions.

Consult event website for more program details: program

Submit your oral presentation abstract (outside of main program) or E-Poster abstract before April 15th by clicking here

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The INAF flagship event converted into a 100% virtual edition to get inspired, build partnerships and innovate.

A new format, fully on-line with all the year long activities.

Throughout 2021, stay tuned about the agenda => Have a look here.

www.benefiq.ca